Vraag en antwoord databank

 
 

Mijn hond wil niet naar de kapper, wat moet ik doen?
 
Aanmelden
Gebruikersnaam:
Paswoord:
   

Wanneer Uw hondje angstig is voor de kapper kan dat verschillende oorzaken hebben.
Het kan beginnen bij een zeer jeugdige fase waar uw hondje te weinig of geen kennis heeft kunnen maken met onderhoudsbeurten die hij later zou ondergaan. Een hondje tussen de 3 en 8 weken zou al regelmatig moeten geborsteld worden. Alles wat een dierenarts of een trimster in een kapsalon zou kunnen doen met uw hondje zou hij in die jeugdige fase regelmatig moeten ondergaan. Het is een kleine moeite om het pupje alle dagen enkele minuten te betasten, een geluid van een schaar te laten horen of kennis te laten maken met andere vreemde voorwerpen en geluiden. Op die manier krijg je een hond die op een latere leeftijd niet zo snel zal schrikken van zulke dingen. Vaak vernemen de baasjes deze informatie als het al te laat is. Dit is trouwens ook voor een groot gedeelte de taak van de fokker.

Een tweede oorzaak kan zijn dat uw hondje pijn heeft en daardoor zich niet goed laat betasten of trimmen. Hier is het aan te raden om onmiddellijk de hulp van een goede dierenarts in te roepen.

Wat vaak een basis is van de angst voor het trimmen is de onkunde van het trimsalon. Vaak gaat het er te commercieel aan toe en neemt men niet de tijd om de hond te laten gewennen of op een juiste manier te belonen. Men gaat bij het minste verzet va het hondje onmiddellijk corrigeren waardoor het hondje met agressie zal antwoorden. Hij voelt zich nu flink in het nauw gedreven en zal in de toekomst steeds vaker gaan bijten. Agressie met agressie behandelen geeft agressie. Dat noemt men ook wel eens de agressieve driehoek.

Natuurlijk is het altijd de gemakkelijke weg om het probleem weg te wijzen naar anderen. Niet vergeten dat wanneer je naar iemand wijst er nog steeds drie vingers aan je hand naar jouw wijzen. Met andere woorden de baasjes zullen hun steentje moeten bijdragen om dit tot een goed einde te brengen.

Hoe gaan we te werk.

Leer een bekrachtiger aan. Dit is een signaal waarmee je duidelijk het juiste moment van een positief gedrag kan bevestigen. Bijvoorbeeld een klikker, of een uniek duidelijk kort geluidje.
Laat nu elke dag de hond kennis maken met het voorwerp of de geluiden waar de hond zo agressief of angstig op reageerde.
Zorg er wel voor dat je de prikkelwaarde niet te groot maakt van in het begin. Bijvoorbeeld een hond die angstig is van het geluid van een schaar vlak boven zijn kop. Laat het geluid dan eerst op een afstand horen. Blijft de hond nu rustig en kalm dan moet je op dat moment belonen. Nu herhaal je dat, alleen laat je het geluid van dichterbij horen. Dit ga je nu steeds opbouwen tot je dichtbij het geluid kan laten horen. Herhaal dat nu alle dagen. Ook al gaat het goed. Het moet een nieuwe positieve routine worden om de dingen die hij vroeger eng vond nu als iets aangenaams of toch minder eng te ervaren.
Heb je bijvoorbeeld een hond die agressie vertoont bij het vastnemen van zijn poten. Leer deze hond dan eerst dat jouw hand in de omgeving van zijn poot hem iets zal opleveren. Zorg ervoor dat hij het aangenaam vindt en stuur het zodanig dat hij de juiste associatie zal maken.

Nu is het een kwestie van te repeteren. Niet te snel opgeven en onthouden dat de hond een lange periode een negatief gevoel had in deze situatie. Jij zal dat moeten omvormen door veel geduld en inzicht.

Wijzigen
vraag ID: 21
diersoort: Honden
categorie: Verzorging
promo: 1
video: 0
andere video:
foto: 1
andere foto:

Vraag 21 beantwoord door:

Robin Mannaerts
Gedragsdeskundige
robin.mannaerts@gmail.com
 

©2007 Dierkunde.be - Contact - Gebruiksvoorwaarden - Links - Sitemap