Vraag en antwoord databank

 
 

Hondje uit asiel plast in huis. Wat kan ik doen?
 
Aanmelden
Gebruikersnaam:
Paswoord:
   

Kort: In de eerste plaats moet je nagaan of het plassen geen fysieke oorzaak heeft. Vraag dit even aan de dierenarts.
Op de tweede plaats moet je weten of het plassen te maken heeft met markeren van het terrein of eerder een zindelijkheid probleem is.
Op de derde plaats zou je ook rekening moeten houden met het feit dat het wel eens deemoed plasjes kunnen zijn.

Toelichting: Wanneer het markeergedrag is gaat de hond meestal aan de zijkanten plassen en zal dit regelmatig herhalen. Jawel ook teefjes gaan markeren. Is het echter een zindelijkheid probleem dan zal je zien dat de hond een vaste plek heeft en daar of in die omgeving altijd gaat plassen.
Straf haar niet als je een uurtje later weer binnen komt en ontdekt dat ze geplast heeft. De hond zal geen verband gaan leggen met het plassen en de straf. Wel met jouw binnen komen en de straf. Hierdoor krijg je dat typische verschijnsel dat honden al wegkruipen als je nog maar binnenkomt. En het gekke van de zaak is dat ik veel mensen dan nog hoor zeggen: zie je wel! Ze weet dat ze iets fout heeft gedaan!

Laat je hond nu op vaste en regelmatige momenten buiten. Blijf erbij en beloon uitbundig wanneer ze een plasje doet. Hou ze heel goed in het oog wanneer je binnen bent zodat je ze onmiddellijk kan buiten zetten wanneer ze wil gaan plassen. Plaats ze in een bench (leer het wel aan) als je ze niet in het oog kan houden. Maak de bench wel klein genoeg. Niet zo dat ze in de ene hoek kan gaan plassen en in de andere gaan slapen.
Wanneer het echt deemoed plasjes zijn mag je dit zeker nooit bestraffen. Het gedrag zo veel mogelijk negeren en je lichaamstaal gaan aanpassen. Maak je klein bij een begroeting ga niet voorover buigen maar ga door je knieŽn.

Zindelijkheid is de meest intensieve training die er bestaat. Neem er dus je tijd voor en bouw alles rustig op.

Wijzigen
vraag ID: 15
diersoort: Honden
categorie: Gedragstherapie
promo: 1
video: 0
andere video:
foto: 0
andere foto:

Vraag 15 beantwoord door:

Robin Mannaerts
Gedragsdeskundige
robin.mannaerts@gmail.com
 

©2007 Dierkunde.be - Contact - Gebruiksvoorwaarden - Links - Sitemap