Vraag en antwoord databank

 
 

Mijn hond heeft verlatingsangst en blaft dan veel. Hoe los ik dit op?
 
Aanmelden
Gebruikersnaam:
Paswoord:
   

Kort: Een hond is een roedeldier dat nood heeft aan sociale contacten en duidelijke rangordes binnen deze roedel. De roedel zorgt er tenslotte voor dat zijn overlevingskansen groot zijn. Veel groter dan wanneer je alleen bent. Samen kun je toch grotere prooien vangen dan wanneer je alleen bent. Deze gegevens zitten als het ware in zijn genen ingeplant. Vanuit dit natuurlijke gedrag zal hij dan ook gaan reageren wanneer hij alleen thuis is.

Toelichting: Het kan zover gaan dat de hond al aan de rituelen die zich afspelen kan merken of je hem gaat verlaten of dat hij mee kan.
Door hem AAN TE LEREN dat hij alleen thuis kan zitten zal hij zich niet zo onzeker voelen en gaat hij ook niet meer blaffen.
Dat gaat als volgt. Schaf in de eerste plaats een bench aan. Leer de hond aan dat dit de leukste plek op aarde is. ( geef hem zijn eten alleen nog maar in de bench)
Doe regelmatig het deurtje van de bench dicht ( tewijl hij eet ) en verlaat de kamer voor enkele minuten. (nog niet te lang in het begin). Bouw je tijdsduur op. Geef hem niet de kans om zich onzeker te voelen en kom dus op tijd weer terug naar de hond. Bij je terugkomst de hond niet onmiddellijk uit de bench halen. Hij mag jou weggaan of jouw terugkomst niet gaan associŽren met het in of uit de bench gaan. Op deze manier zal je al snel zien dat de hond zich veilig en rustig gaat voelen in huis en vooral in de bench. Je probleem in opgelost.

Nog een goede tip. Koop een KONG. Dit is een therapeutisch speeltje voor de hond. Je kan er kaas in duwen, dan de Kong in de microgolfoven plaatsen voor enkele seconden waardoor de kaas smelt. Nu kleeft de gesmolten kaas aan de binnenkant van de KONG. Laat dit voldoende afkoelen en geef het aan de hond wanneer hij in de bench is. Hij is nu uren bezig om die kaas eruit te halen waardoor hij niet gaat blaffen en rustig in slaap zal vallen van de moeite die hij gedaan heeft om de kaas eruit te halen.

Veel succes en neem er de tijd voor.

Wijzigen
vraag ID: 14
diersoort: Honden
categorie: Gedragstherapie
promo: 1
video: 0
andere video:
foto: 0
andere foto:

Vraag 14 beantwoord door:

Robin Mannaerts
Gedragsdeskundige
robin.mannaerts@gmail.com
 

©2007 Dierkunde.be - Contact - Gebruiksvoorwaarden - Links - Sitemap