Vraag en antwoord databank

 
 

Mag mijn hond mee in mijn bed slapen?
 
Aanmelden
Gebruikersnaam:
Paswoord:
   

Kort: met een onderdanig of een normaal gemiddeld hondje kan het. Met een onzeker hondje of een dominante hond is het zeker af te raden. Die hebben een structuur en een duidelijke plaats nodig...

Toelichting: honden zijn roedeldieren en er is niets gezelliger en veiliger dan samen te slapen, eten, drinken, jagen, spelen, leren, ontdekken, enz... Als ze het maar samen kunnen doen. Om dit tot een juist einde te brengen heeft moeder natuur ervoor gezorgd dat er binnen de sociale vaardigheden een bepaalde hierarchie bestaat en moet gerespecteerd worden. Deze rangorde is de sleutel tot succes in het overleven van zo'n roedel en de populatie in stand te houden. Ook wij moeten dus leren aanvaarden dat onze hond een ander sociaalvaardig dier is dan een mens. Dus moeten we de rangorde van onze hond(en) respecteren en niet manipuleren of proberen te veranderen.

In eerste instantie is het dus van groot belang dat we een beetje over hondengedrag gaan leren. Op die manier kunnen we de lichaamstaal beter inschatten en daardoor de juiste rangorde plaats van onze hond bepalen. Het gaat er niet zozeer om welke plaats wij hem willen geven. Het gaat erom in welke plaats mijn hond zich het meest confortabel voelt. Wanneer je bv een onderdanig, nederig type hond hebt, en je geeft hem geen leiding, dan plaats jij je hond in een positie waar hij zelf initiatieven moet ontwikkelen en zich dus niet confortabel voelt. Hij is tenslotte een volger en jij maakt er een leider van. Dat doe je meestal onbewust, maar de basis is wel een gebrek aan kennis van het hondengedrag.
Je hond kan net daardoor een agressieverschuiving gaan ontwikkelen.
Een ander voorbeeld is dat je hond wel wat dominantie in zich heeft en graag zelf initiatieven neemt. Als je dat dan steeds gaat onderdrukken door de bullebak uit te hangen, dan zal ook deze hond stress opbouwen en deze stress of onzekerheden gaan compenseren met agressie. Steeds hoor je dan dat de hond de schuldige is, of geen eenvoudige hond is. De waarheid zit hem echter bij gebrek aan inzicht en kennis van de baas.

Dus voordat je gaat beslissen of je hond mee op bed kan is het belangrijk om je hond z'n gedrag juist in te schatten zodat je z'n rangorde weet te bepalen. Als je éénmaal weet welke plaats je hond heeft binnen de roedel (gezin) kan je de hond wel of niet op je bed laten slapen.
Met een onderdanig of een normaal gemiddeld hondje kan je je dat dus permitteren. Met een onzeker hondje of een dominante hond is het zeker af te raden. Die hebben een structuur en een duidelijke plaats nodig. Wees eerlijk in je beslissing. Jij wil misschien wel dat je hond op je bed slaapt, maar wanneer dat op langere termijn niet ten goede zou komen van je hond, mag je niet aan je eigen gevoel denken maar aan de gevolgen die kunnen ontstaan. Om jouw hond binnen de juiste type categorie te plaatsen kan je verder op onze site surfen en ontdekken hoe je dat kan leren.

Wijzigen
vraag ID: 1
diersoort: Honden
categorie: Gedragstherapie
promo: 1
video: 0
andere video:
foto: 1
andere foto:

Vraag 1 beantwoord door:

Robin Mannaerts
Gedragsdeskundige
robin.mannaerts@gmail.com
 

©2007 Dierkunde.be - Contact - Gebruiksvoorwaarden - Links - Sitemap